Aktivnosti

Slovesnost za dan državnosti in Dan prej v Divači

25. junija 2023 je ob spomeniku »Dan prej« v Divači potekala krajša slovesnost ob počastitvi praznika za Dan državnosti in za Dan prej.

Na slovesnosti smo se zbrali veterani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, veterani ZVVS  Odbor  Krasa in Brkinov,  člani Združenja Slovenskih Častnikov Sežana, predstavniki  Slovenske vojske,  ter številni Kraševci.

Prisotne je pozdravila županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan. Osrednji govornik na prireditvi je bil predsednik Območnega združenja Slovenskih Častnikov Sežana Josip Biro.

Navzoče je pozdravil tudi predsednik PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffé, kateri je skupaj z predsednikom odbora Krasa in Brkinov najzaslužnejšim članom društva podelil priznanja.

Prejemniki priznanj: Cergolj Zdravko, Flandija Milan, Zadnik Franko, Šenekar Robert, Maras Ivan, Škrab Joško in Brumen Milan.

Kulturni program je popestrila Pihalna godba Divača in MePZ Divača.

Po slovesnost v Divači se je tradicionalno družabno srečanje nadaljevalo pri Planinski koči na hribu Kokoška. Pohodniki pa so se udeležili že 26. Tradicionalnega pohoda Divača – Kokoška.

 

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Vid Šibelja