Aktivnosti

37. spominski pohod na Triglav

Letos je potekal že 37. spominski pohod na Triglav – simbol slovenstva in patruljam, ki so se v boju za svobodo in neodvisnost  povzpele na vrh v letu 1944 in 1991.

Pohodniki – člani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko smo se letos že 25. udeležili tega  spominskega pohoda na Triglav. Peto leto pa pohod organiziramo in izpeljemo samostojno. Vsa leta se nam že na startu pohoda v Kopru pridružijo kolegi veterani SEVER Severne Primorske. Pri spomeniku na Cerju – Goriški Kras se združimo z pohodniki veterani SEVER Severne Primorske, ki tu začnejo s pohodom in kot ena ekipa nadaljevali z pohodom proti Triglavu.

Tako kot vsa leta smo tudi letos s pohodom začeli v soboto 1. julija 2023 na glavnem pomolu v Kopru. Pot nas je vodila preko kraškega roba do Sežane in preko Komenskega in Goriškega Krasa do Nove Gorice od tu pa do Čepovana, Tolmina in Planine Razor. Tu se je od nas poslovila logistična podpora, katera je prve štiri dni skrbela za nas, tako da nismo tovorili pretežkih nahrbtnikov ter imeli na razpolago vse kar smo pohodniki potrebovali. Od tu nas je pot vodila do planinskega doma Na Komni – doma pri Triglavskih jezerih – in Doma Planika. Od tu smo se v petek, 7. julija, po sedmih dneh hoje in po prehojenih več kot 200 km povzpeli na vrh Triglava. V soboto je sledil še spust na Pokljuko, kjer smo se udeležili vsakoletne osrednje proslave ob 37. spominskem pohodu na Triglav.

Izvedba pohoda je velik logistični in pa tudi finančni zalogaj. Člani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, ki smo se tega pohoda udeležili se zahvaljujemo vsem posameznikom, lokalnim skupnostim, ki so nam tako materialno ali finančno pomagali pri izvedbi tega pohoda.

Tekst: Franko Zadnik

Foto: Franko Zadnik, Štef Domnjan, Milan Zupan.