Aktivnosti

Odkritja spominskega obeležja “Tajna skladišča orožja milice”

Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko je v petek v Ložu na cesti 19. oktobra št. 12, občina Loška dolina, odkrilo spominsko obeležje “Tajno skladišče orožja policije”.

S tem simbolnim dejanjem smo se zahvalili Starc Štefanu in njegovi družini, ki je v letih 1990 in 1991 brez omahovanja sprejela v hrambo orožje, razstrelivo in drugo opremo, namenjeno osamosvojitvi Slovenije.

Navzoče sta nagovorila župan občine Loška dolina g. Janez Komidar in predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko g. Fabio Steffe. V govoru je orisal takratne zapletene razmere in skupaj z Starc Štefanom svečano odkril spominsko ploščo.

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki Policijske uprave Ljubljana, veteranka gospa Vida Stegel, hraniteljica orožja, katere gostje smo bili pred enim letom, predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo PO Notranjska, predstavniki KO ZZB za vrednote NOB Loška dolina, predstavniki Notranjskega domoljubnega društva generala Rudolfa Maistra z Unca, veteranke in veterani ter pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ).

Program svečanosti so obogatili kvintet orkestra slovenske policije in otroški zbor učencev 1. in 3. razreda Osnovne šole heroja Janeza Hribarja iz Starega trga.

Tekst: Vojko Otoničar, fotografije in video zapis Vid Šibelja.