Aktivnosti

79. obletnica nastanka primorske himne “Vstajenje Primorske”

Pohodniki PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko smo se udeležili , sedaj že tradicionalnega pohoda, iz vasi Gozd nad Colom, do spomenika pod Križno goro, kjer je bila napisana primorska himna »Vstajenje Primorske«. Pohoda so se udeležili tudi naši kolegi veterani SEVER Severne Primorske, in pohodniki Nanos – Triglav.

Pri spomeniku je bila organizirana krajša spominska slovesnost, tudi z udeležbo našega praporščaka s praporjem.

Pohodniki in drugi udeleženci proslave, smo se tako poklonili kraju, ki je navdihnil borca  partizana Lev Svetka-Zorina, da je napisal vsem nam danes poznane verze primorske himne. Sam avtor pesmi je v knjigi  »Pri svojih na svojem« zapisal: »In že mi v spomin na čudovite primorske ljudi, ob pogledu na prelepo primorsko zemljo, prično skoraj sami oblikovati verzi, ki govore o ponižanju in trpljenju  primorskega ljudstva in brezmejnega hrepenenja po svobodi« .

Kulturni program je povezovala Manuela Polanc, katera je uvodoma predstavila zgodovino  postavitve spomenika in nastanka Primorske himne. Besedilo pesmi je z odobritvijo avtorja   uglasbil in priredil Rado Simoniti. Za refren primorske himne pa je uporabljena melodija  refrena in uglasbitve pesmi Bazovica skladatelja Frana Edvarda Venturinija, kar je obe pesmi povezalo tudi na simbolni ravni.  

Obiskovalce proslave so pozdravili: Mitja Tripkovič, podžupan občine Ajdovščina; Božo Novak, predsednik ZB NOB Ajdovščina –Vipava. Osrednji govornik na slovesnosti pa je bil Jožko Člekovič, predsednik pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorske.

V kulturnem programu so nastopili še: oktet Castrum iz Ajdovščine; pevka Mikol Kovšča iz Raven nad Črničami, ter pevec in kitarist Aleks Pavlin iz Morskega pri Mostu na Soči.

Po osrednjem delu svečanosti je sledilo tovariško srečanje.

 

Tekst in foto: Franko Zadnik