Aktivnosti

Proslava v Markovščini ob 80. obletnici kapitulacije fašistične Italije

V soboto, 2. septembra 2023, je v Markovščini potekala proslava ob 80. obletnici kapitulacije fašistične Italije in položitvi orožja italijanske motorizirane divizije Evgenio Isonzo. Prireditveni prostor je bil na vaškem kulturnem prizorišču »Pod lipami«.


Proslava se je pričela ob 16. uri s pozdravnim nagovorom Vinka Kljuna, predstavnika organizatorja Občinskega združenja borcev za vrednote NOB in Saše Likavec Svetelšek, županje Občine Hrpelje – Kozina. Slavnostna govornica je bila Ksenija Dobrila. Proslava je bila popestrena s kulturnim programom, ki so ga izvedli lovski rogisti iz Sežane, moški pevski zbor Delfin iz Izole, moški pevski zbor Fantje izpod Karlovce iz Pregarij in drugi. Celotno prireditev je odlično izpeljala koordinatorka prireditve Katarina Kljun.

Še pred proslavo je bil v sklopu organizatorjev izveden voden ogled jame Dimnice in voden pohod po Markovski pastirski poti z ogledom vaškega kraškega izvira Bičun v organizaciji vaščanov Markovščine.

Iz PVD Sever za Primorsko in Notranjsko so se prireditve udeležili predsednik Območnega odbora za Notranjsko in predsednik Območnega odbora za Obalo ter praporščaka.

Foto: Tomaž Čuček
Besedilo: Boštjan Sever