Aktivnosti

Zimski pohod na Snežnik

Sobota, 04.02.2023. Člani pohodniške sekcije društva PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, smo letos prvič z našimi kolegi veterani SEVER Severne Primorske združili pohodniške korake in se podali na zimski pohod na Snežnik. Na Sviščakih nas je pričakalo mrzlo vendar že sončno jutro. Zbrali smo se v manjši koči, kjer nas je pričakal naš gostitelj Joško z vročim čajem in marendo. Po okrepčilu smo se podali na dve in pol urno zasneženo pot na Snežnik. Večina poti poteka po planinski poti, ki je speljana skozi bukov gozd, zaradi katerega nismo občutili tistega pravega mraza. Snežnik pa nam ni dovolil lahkega pristopa. Pred zadnjim delom poti smo se še dodatno oblekli in si nadeli dereze, saj nas je čakal zelo strm na posameznih delih leden vzpon. Ta del poti so nam oteževali zelo močni sunki vetra, ki so prenašali suh sneg, ki je sproti zasipal gaz in naše sledi v snegu.

Vsi pohodniki smo varno prišli na vrh, ter se pred vetrom umaknili v planinsko kočo, kjer smo se pogreli z vročim čajem. Kljub zimskim razmeram je planinska koča na Snežniku zaradi lepega vremena že drugi vikend zapored odprta, zaradi česar je bilo zelo veliko pohodnikov in turnih smučarjev.

Ko smo se malo pogreli, nas je še čakala približno ura in pol spusta do Sviščakov. V koči na Sviščakih so nas pričakali naši logistiki z joto s klobaso in kapljico rujnega. Po prijetnem druženju in predstavitvijo načrtov za leto 2023, smo bili enotni, da pohodi na Snežnik postanejo tradicionalni.

 

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Štef Domjan