Aktivnosti

79. obletnica napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono

Nedelja, 05. 02.2023. Delegacija s praporjem PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko se je v Dolcah pri Komnu udeležila proslave v počastitev 79. obletnice napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

Južnoprimorski partizanski odred sodi med najbolj znane slovenske gverilske vojaške enote, ki so med drugo svetovno vojno delovale na območju Primorske. Značilnost te enote je v tem, da so jo kar trikrat ustanovili in trikrat razpustili, kar se ni zgodilo nobeni drugi tedanji slovenski partizanski formaciji.

Napad se je zgodil 2. februarja 1944 na motorizirano nemško-italijansko kolono na cesti prav na kraju spominskega obeležja med Komnom in Branikom. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik in narodni heroj Anton Šibelja s partizanskim imenom Stjenka, namestnik komandanta Južnoprimorskega odreda.

Zbrane je pozdravil Tomaž Horvat, državni svetnik in svetnik Mestne občine Nova Gorica, slavnostni govornik pa je bil dr. Damijan Horvat; zgodovinar in nekdanji direktor Inštituta za novejšo zgodovino. Slavnostni program so oblikovali še: gledališki igralec Andrej Zalesjak; gledališki igralec Sergej Ferrari; solist-pevec Aleks Pavlin; učenci OŠ A. Šibelja Stjenka Komen, podružnica Štanjel.

 

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Vid Šibelja