Aktivnosti

Vabilo na ogled potujoče razstave “Dan prej”

Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna in Policijsko veteransko društvo SEVER za Primorsko in Notranjsko vabita na ogled potujoče razstave Dan prej, med vojno in mirom, ki bo v Galeriji dijaškega doma SGLZŠ Postojna, med 26. 12. 2023 in 19. 1. 2024, vsak dan med 9. in 18. uro.

Slavnostna predstavitev razstave je 4. 1. 2024, ob 11.30, v Galeriji dijaškega doma Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna, Tržaška 36, Postojna.

Vljudno vabljeni!

Razstava Dan prej, med vojno in mirom, predstavlja Osamosvojitvene dogodke v Južnoprimorski pokrajini v prvih dneh vojne, pogajanja, umik in odhod enot jugoslovanske armade iz Slovenije.

V prvem delu razstave so predstavljeni pravni akti, ki so bili sprejeti, da se je pričel proces osamosvojitve. V nadaljevanju pa kronološko prikaže skozi besedo in fotografijo izhod enot JA iz Ilirske Bistrice v smeri mejnih prehodov Fernetiči, Lipica, Krvavi potok in Škofije ter spontan upor prebivalstva zoper agresijo. 

Izpostavljeno je delo pripadnikov takratne milice, ki je skrbela za red in nenasilno oviranje enot JA. Oborožen odpor je izvedla teritorialna obramba skupaj z milico, temu so sledila pogajanja in končno umik enot JA z ozemlja Slovenije.

Avtor razstave je Ivan Simčič iz Pokrajinskega muzeja Koper