Aktivnosti

Udeležba na spominskem Igmanskem maršu

24. januarja 2024 se je pet pohodnikov – članov našega društva v Bosni in Hercegovini udeležilo tradicionalnega spominskega pohoda po poteh Igmanskega marša. Komemoracije, slovesnosti in pohod so organizirani v spomin na pohod Prve proletarske brigade iz Romanije, mimo Sarajeva, čez Igman do Foče kjer je bilo osvobojeno ozemlje. Na pohod v izredno težkih razmerah so se borci Prve proletarske brigade podali že 25. januarja 1942. Najtežji del pohoda je bil vzpon na Igman, kjer so vladale izredno težke vremenske razmere z veliko snega in temperaturami krepko pod -30 stopinjami.  Najtežji del tega pohoda je bil začetek vzpona preko prelaza do Igmana, ki je bil izveden v noči iz 27. na 28. januar. Po 19 urah hoje so borci tako prispeli na Veliko Polje na planini Igman in naprej do Foče, kjer je bilo osvobojeno območje. Veliko borcev pohoda ni preživelo, približno 170 pa so jih zaradi hudih ozeblin prepeljali v bolnišnico v Foči.

V skupini letošnjih udeležencev slovesnosti na Igmanu je bil tudi še edini preživeli tega pohoda,  Slovenec,  92. letni Albin Pibernik iz Ljubljane, sorodstveno in srčno vezanega na Kras in vas Skopo. 11. Letni Albin je bil tako skupaj s starši, materjo Julijano in očetom Albinom, del slovenske partizanske čete imenovane po Ivanu Cankarju, udeleženec Igmanskega marša. Mati je kmalu po pohodu zaradi dobljenih ozeblin na pohodu in kasnejši amputacije obeh nog umrla, njegov oče Albin  pa je kasneje padel v borbi tako, da je po tem pohodu ostal brez obeh staršev.

Poleg udeležbe na Igmanskem maršu – pohodu, so si naši člani vzeli čas in si ogledali lokacije, kjer so se leta 1984 odvijale Olimpijske igre ter nekatere znamenitosti iz zadnje vojne v BiH.

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Aleksander Nardin.