Aktivnosti

Proslava v počastitev 80. obletnice napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono

V nedeljo, 4. februarja 2024, so se člani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko odbora Krasa in Brkinov, skupaj z praporščakom v Dovcah pri Komnu, udeležili proslave v počastitev 80. obletnice napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono.

2. februarja 1944 je na cesti Komen – Branik (Rihenberk) v kraju imenovanemu Dovce, prva in tretja četa Južnoprimorskega odreda pod vodstvom komandanta Antona Šibelja – Stjenka, postavila zasedo nemško-italijanski koloni. Motorizirana kolona je v zgodnjih jutranjih urah krenila iz Trsta in preko Komna za Branik. Namen te kolone je bil oskrbovanje njihovih enot v Komnu in Braniku. Kolona je bila v začetku sestavljena iz italijanskih črnosrajčnikov, na Opčinah pa so se jim pridružili še pripadniki nemških policijskih enot.

V spopadu, ki se je začel med 10.00 in 11.00 uro in je trajal vse do 16.00 ure so padli vsi – razen enega italijanskega vojaka – pripadniki italijanskih in nemških vojaških enot. V spopadu pa je padlo tudi osem partizanov Južnoprimorskega odreda.

V Dovcah, je navzoče pozdravil župan občine Komen mag. Erik Modic, slavnostna govornica na proslavi pa je bila zgodovinarka dr. Kaja Širok, trenutno državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade.

Prireditev je vodil gledališki igralec Andrej Zalesjak, kulturni program pa so popestrili: moški pevski zbor Slaka Gabrje-Sovodnje, Pihalni orkester Komen, recitatorji-učenci Osnovne šole Antona Šibelja-Stjenke Komen in glasbenik, režiser in velik oboževalec Kajuha Darko Nikolovski.

 

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Vid Šibelja