Aktivnosti

TRADICIONALNI POHOD KOPER – CERJE – TRIGLAV 2022

Letos smo se člani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko že 24. Udeležili pohoda  od morja na Triglav in   četrtega  skupnega pohoda z Veterani SEVER Severne Primorske  »Koper – Cerje – Triglav«.

Na pot smo se sedaj že tradicionalno podali iz Kopra 02.07.2022. Prvi dan nas je pot  vodila  preko Škofij-Ospa-Beke- hriba Kokoška do Sežane. Drugi dan smo preko Krasa prišli do  koče Kraških  gadov v Gorjanskem. V ponedeljek 04.07.2022 smo se na CERJE pri spomeniku Braniteljem Slovenskega ozemlja priključili pohodnikom, članom Veteranov SEVER Severne Primorske, in kot ena pohodniška skupina nadaljevali pot proti Triglavu. Ta dan smo preko Mirna – Nove Gorice – Grgarja prišli do LD  Čepovan, kjer smo prenočili.  Četrti dan smo preko Mosta na Soči – Tolmina – Tolminske Ravne  zaključili pri Koči na planini Razor. Tu nas je naslednje jutro zapustila tudi naša zvesta logistika, ki  je v prvih  štirih izredno vročih dneh  skrbela, da smo imeli zmeraj dovolj pijače in hrane.  Peti dan pohoda   od Koče na planini Razor  do  Doma na Komnu.  Šesti dan nas je pot  vodila mimo Koče pri Triglavskih jezerih, preko  Hribaric do Koče na Doliču. Sedmi dan se je del pohodnikov odločil, da  preko Triglavske škrbine doseže  Triglav, druga skupina pa je odšla do Doma Planika, od koder se je povzpela   na vrh Triglava. Obe skupine smo se dobile na vrhu Triglava, kjer smo naš  podvig tudi fotografsko dokumentirali.  V popoldanskem času smo se na  Kredarici udeležili manjše proslave. Dan smo zaključili na Domu Planika ob prijetnem in sproščenem vzdušju z drugimi pohodniki.  Sobota  09.07.2022 je bila namenjena spustu do Pokljuke, kjer smo se udeležili osrednje proslave v spomin na 36. Spominski pohod na Triglav.  Slavnostni govornik  je bil prvi predsednik  Milan Kučan.

Osemdnevno pohodniško druženje dveh   veteranskih organizacij, PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko in Veteranov SEVER Severne Primorske  smo zaključili v prijetnem druženju v Cerknem,in seveda odločitev je bila da skupaj izpeljemo  pohod na Triglav  tudi  v letu 2023.

 

Tekst: Franko Zadnik

Foto: Franko Zadnik, Štef Domjan, Zupan Milan