Aktivnosti

Proslava ob dnevu državnosti in 24. tradicionalno srečanje veteranov osamosvojitvene vojne na Mašunu

V počastitev praznika dneva državnosti sta OO ZVVS Snežnik in OO Notranjska iz PVD Sever za Primorsko in Notranjsko na Mašunu po dveh letih pripravila slovesnost. Srečanja se je udeležilo približno tisoč veteranov obeh veteranskih društev.

Za kulturni program so poskrbeli učenci glasbene šole iz Ilirske Bistrice. V nadaljevanju 24. tradicionalnega srečanja veteranov osamosvojitvene vojne pa je za prijetno vzdušje poskrbel ansambel Snežnik.

Predsednika društev, Beno Škerlj in Tomaž Čuček sta v nagovorih obudila zgodovinske trenutke osamosvajanja in vojne, generalni sekretar OZVVS Mitja Jankovič pa je poudaril kako pomembno je za mlajše generacije, da smo si pred 31. leti izborili lastno državo. Govorniki so še poudarili, da nam država. ozemlje, jezik, kultura ter mir niso dani za vedno, zato si moramo nenehno prizadevati in se borit za vrednote, ki smo jih dosegli in za katere so nekateri naši soborci dali svoja življenja. Zato veterani ohranjamo spomin na te dogodke. Pa ne samo na dogodke iz osamosvojitvene vojne, temveč na vse zgodovinske dogodke, ki so bili pomembni za obstoj slovenskega naroda in slovenskega jezika.

Da je praznovanje Dneva državnosti in veteransko druženje doseglo svoj namen, se moramo zahvaliti tudi Občini Cerknica in županu Marku Ruparju ter Občini Postojna in županu Igorju Marentiču ter njunim sodelavcem, ki so nas pri izvedbi programa podprli.

 

Tekst: Vojko Otoničar
Foto: Tomaž in Anka Čuček