Aktivnosti

Tajna skladišča orožja milice

Otvoritev spominskega obeležja hranitelju orožja 91 v Spodnjih Škofijah

V soboto, 5. junija 2021 je policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko v Spodnjih Škofijah št. 124č, Občina Koper, na pročelju stanovanjskega objekta pokojnega Duilija BOŠKIN, v katerem je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče orožja milice, razstrelivo in ostala oprema namenjena za osamosvojitev Slovenije, odkrilo spominsko obeležje v spomin na „Tajno skladišče orožja milice“ leta 1990/91.
S tem simbolnim dejanjem smo se zahvalili družini, žal pokojnega Duilija BOŠKIN, za pogumno, častno, nesebično in domoljubno dejanje, ki je brez razmišljanja sprijela v hrambo orožje milice v takrat težkih in nevarnih časih.

Navzoče so slavnostno pozdravili; Tomaž ČEHOVIN, vodja sektorja uniformirane policije na PU Koper, Alan RADIN, predsednik Krajevne skupnosti Škofije in Ivan GERZETIČ, takratni komandir Oddelka milice Škofije. Slavnostni govor z opisom takratnih dogodkov pa je imel Fabio ŠTEFFE, predsednik policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, ki so skupaj z takratnim komandirjem Oddelka milice Škofije Ivanom GERZETIČ in ženo pokojnega Duilija BOŠKIN, gospo Anunciato spominsko obeležje svečano tudi odkrili. Obeležje ki spominja na dogodke iz pred 30. let. V spomin na „Tajno skladišče orožja milice“ iz leta 1990/91.

Slovesnosti, ki jo je vodila in povezovala Ksenija LAPANJA so se udeležili; svojci hranitelja orožja, predstavniki  PU Koper,  Krajevne skupnosti Škofije, MO Koper, predstavniki  domoljubnih in veteranskih Društev, veterani osamosvojitvene vojne Društev Sever, ZSČ in OZVVS  in domačini.
Za popestritev programa je poskrbel Kvintet orkestra slovenske policije.

Povezava na videoposnetek:
https://youtu.be/CFVcKhVjqJ8

Vid Šibelja