Aktivnosti

Spominsko obeležje v zahvalo, da so hranili orožje za osamosvojitev Slovenije

V petek, 15. novembra 2019, je Društvo veteranov Sever za Primorsko in Notranjsko v Dutovljah št. 171, občina Sežana na pročelju zgradbe družine Sonje in Branka KJUDER odkrilo spominsko obeležje v spomin na »Tajno skladišče orožja milice« v osamosvojitveni vojni. Branko Kjuder je v letih 1990 in 1991 imel doma v zato prirejenem skrivališču tajno skladišče orožja slovenske milice, strelivo in ostalo opremo pripeljano s Policijske postaje Sežana, namenjeno za osamosvojitev Slovenije. S tem simbolnim dejanjem smo se zahvalili njemu in njegovi ženi Sonji, ki sta brez razmišljanja sprejela v hrambo orožje milice v takrat težkih in nevarnih časih.

Navzoče na slovesnosti je pozdravil David ŠKABAR, župan občine Sežana. Slavnostni govor pa je imel Fabio STEFFE, predsednik Društva veteranov Sever za Primorsko in Notranjsko, ki je orisal takratne dogodke in sta skupaj z Brankom KJUDER, takratnim vodjo varnostnega okoliša na PM Sežana spominsko ploščo tudi odkrila.

Program svečanosti, ki ga je vodila Ksenija Lapanja je spremljal nastop kvinteta Orkestra slovenske policije,  otroški pevski zbor OŠ Dutovlje, domačini, predstavniki PU Koper , občine Sežana, KS Dutovlje in številni veterani osamosvojitvene vojne s prapori društev, Sever in OZVVS.

Vir: Vid Šibelja