Aktivnosti

SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER

V sredo 30.11.2022 smo se veterani policije iz vseh PVD SEVER udeležili osrednje proslave v Avditoriju Portorož v počastitev Dneva Združenja SEVER. Pozdravnemu nagovoru predsednika Združenja SEVER je sledil slavnostni govor ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar. V govoru je ministrica poudarila tri, za veterane pomembna obdobja. Akcijo SEVER, preprečitev »mitinga resnice« 1. december 1989 v Ljubljani. Opravljene naloge pri osamosvojitvenih procesih leta 1991. Za veterane Policije pa je v tem času najbolj pomembno, da jim bo preko Ministrstva za notranje zadeve povrnjen ugled in status ki jim pripada.

Na proslavi so bila najbolj zaslužnim veteranom policije podeljene plakete in statue SEVER. Prejemnik najvišjega priznanja »Statue SEVER« je bil tudi naš predsednik PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, Fabio Steffé. Fabio Steffé je v svojem dolgoletnem vodenju društva zaslužen za postavitev spomenika DAN PREJ v Divači, za postavitev Slavoloka samostojnosti pred Luko Koper in vrsto drugih spominskih obeležij na območju Primorske in Notranjske. Letos je Fabio Steffe dobil že peti mandat za vodenje društva, kar je pokazatelj dobrega dela.

Slavnostni pridih so proslavi dodali tudi praporščaki iz vseh Policijskih veteranskih društev in vsi nastopajoči: Policijski orkester, Pevski zbor OŠ Koper, solistka Ana Dežman, dramski igralec Mak Tepšić in Otroci iz gledališke šole Gledališča Koper in Flip Piran.

Besedilo: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Vid Šibelja.