Aktivnosti

SKUPAJ ZA KRAS – SAJENJE DREVES NA CERJU

Člani Pohodniške sekcije PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko in pohodniki  veterani SEVER Severne Primorske smo se udeležili prve akcije pogozdovanja območja Krasa, ki je bil letos najbolj prizadet v velikem požaru.

Pohodniki običajno združimo korake in se podamo na različne pohode. Pred zaključkom leta pa smo se na pobudo veteranov SEVER Severne Primorske odločili za drugačno obliko druženja. V soboto 26.11.2022 smo tako v roke vzeli najbolj poznano polavtomatsko delovno orodje, ki je seveda najbolj primerno za kraški teren – krampe in se udeležili prve akcije pogozdovanja dela Krasa, uničenega v požaru. Sajenje sadik dreves je potekalo na zahodnem pobočju hriba Cerje, kjer stoji spomenik Braniteljem Slovenskega ozemlja. Akcije se je seveda poleg nas udeležilo veliko  prostovoljcev iz vse Slovenije. Namen je bil, da vsak posameznik posadi približno 10 sadik hrasta. Člani naše ekipe smo – kljub težkemu kraškemu terenu z uporabo krampa, ki je edini primeren za to delo – posadili približno 200 sadik.

Po zaključku akcije smo se v prostorih spomenika ogledali še razstavo »Vojna za Slovenijo 1991«,  ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske.

 

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Milan Zupan, Jasmina Putnik