Aktivnosti

Spominska prireditev v Portorožu

V soboto, 14. oktobra 2023, je Občina Piran skupaj z Združenjem borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu organizirala proslavo ob Prazniku občine Piran in ustanovitvi mornariškega odreda Koper.

Slovesnost se je pričela s prihodom častne straže in praporščakov na prizorišče proslave. Sledilo je polaganje vencev v spomin padlim pomorščakom iz druge svetovne vojne.

Občinstvo sta nagovorila župan Občine Piran g. Andrej Korenika ter slavnostni govornik, g. Franco Juri. V govorih je bilo poudarjena, da je minilo 79 let od temeljev, ki so Slovenijo postavili kot pomorsko državo. Požrtvovalnost, hrabrost in predanost oseb, ki so sodelovale pri tem, pa so oblikovale našo skupno zgodovino ter povezanost z morjem. Naša zaveza je, da ne bomo nikoli pozabili njihovega prispevka in da bomo njihov spomin častili tudi v prihodnosti.

Program je povezoval napovedovalec Iztok Gustinčič, obogatila pa so ga Pihalni orkester Piran, glasbenika Minka in Aleš Lavrič ter Portoroški pevski zbor.

 

Tekst in slike:

Občina Piran in Boštjan Sever