Aktivnosti

Dan spomina na mrtve – komemorativne slovesnosti v Italiji

ČETRTEK 26. 10. 2023. Delegacije v sestavi predstavnikov PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, OZVVS Krasa in Brkinov,  ZZB NOB  Sežana in Komna, ter  lokalnih skupnosti  smo se tudi letos  ob Dnevu spomina na mrtve udeležili komemorativnih  slovesnosti  v  R. Italiji.  Sedaj že tradicionalno, se  člani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko  ob Dnevu spomina na mrtve udeležujemo slovesnosti s polaganjem  vencev  pri spomenikih, na krajih  spomina  na trpljenje Slovencev  pod fašizmom  in padlimi  med drugo svetovno vojno.

Delegacije iz kraških občin   smo  letos vence polagale  pri spomenikih  na:  Opčinah, Repentabru, Repnu, Proseku, Kontovelu, Bazovici (pred spomenikom bazoviškim žrtvam na Gmajni in na grobnici padlim),  Zgoniku, Nabrežini, Križu,  in Trstu  pri Sv. Ani na grobu bazoviških žrtev in pri spomeniku padlim v Škednju.

Na posameznih lokacijah so naše  delegacije pričakali  predstavniki lokalnih skupnosti:  župani, civilna zaščita, občinski odborniki in predstavniki  Združenja partizanov Italije.   Na lokacijah ( Bazovica, Rižarna, Trst- Sv. Ana)  pa so na  komemorativnih  slovesnostih  sodelovali tudi  praporščaki veteranskih društev SEVER in ZVVS,  ZZB NOB, in društva TIGR.

Delegacije, ki so polagale vence se ob  16.00 uri zberejo v  Rižarni, kjer vsako leto poteka zaključna in osrednja komemorativna  slovesnost. Letošnji slavnostni govornik je bil Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. »Prijatelji, to moramo biti. Sosedje  in ne drug drugemu vrag, kot poje Prešeren v slovenski himni. Verjamem v prihodnost miru in verjamem v prihodnost odprtih meja«.

Tudi letos  je komemorativna slovesnost polaganja vencev v Republiki Italiji  organiziralo Ministrstvo za obrambo in državni protokol, za izvedbo naloge  je bila zadolžena Upravna enota Sežana. Poleg že omenjenih delegacij in praporščakov so sodelovali še vojaki Garde Slovenske vojske in  glasbena spremljava  Godbe Policije.

Tekst: Franko Zadnik

Foto: Franko Zadnik, Aleksander Nardin