Aktivnosti

SLOVESNOST V DOVCAH PRI KOMNU

V nedeljo  6. Februarja  ob 11.00 uri je v Dovcah pri Komnu pred spomenikom potekala proslava ob počastitvi 78. Obletnice napada Južnoprimorskega odreda na fašistično kolono. Na proslavi so sodelovali: Združenje borcev za vrednote NOB Komen, Krajevna organizacija združenja borcev za vrednote NOB Branik, Veterani Društva Komenski Kras 91,  PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko,  Veterani SEVER Severne Primorske, Občina Komen, Mestna občina Nova Gorica in častna straža Slovenske vojske.

Delegacije KO ZB za vrednote NOB so pred spomenikom padlih partizanov položile vence, ter se z minuto molka  poklonile njihovemu spominu. Slovesnosti  je sledil pozdravni govor župana občine Komen g. Modic Erika , v katerem je poudaril pomen  partizanskega gibanja, čigar dediščina bi morala v današnjih časih  združevati in ne razdvajati.  Slavnostni govornik Dr. Premk Martina, predsednika sveta predsedstva ZZB NOB Slovenije,  pa je poudaril, da je bil partizanski boj,  boj za osvoboditev, enakopravnost ter  boljše in skupno življenje.  In ne moremo pozabiti nanj, še posebej na Primorskem ne, kjer so ljudje trpeli že pred  drugo svetovno vojno.  Današnja politika pa to  zgodovino izrablja za razdvajanje prebivalcev, vendar je le ta preprosta  in ostaja le ena.

Program so  oblikovali  še solist-pevec Aleks Pavlin, recitator Igor Rojc,  ter učenci OŠ A. Šibelja  Stjenka podružnica Štanjel.

Slovesnost je potekala  ob upoštevanju  trenutnih zdravstvenih ukrepih.

Napad  Južnoprimorskega partizanskega odreda se je zgodil 2. Februarja 1944 leta  na nemško-italjansko kolono prav na kraju slovesnosti med Komnom in Branikom v Dovcah. Partizanskemu odredu je poveljeval legendarni poveljnik narodni heroj Anton Šibelja – Stjenka, ki je bil namestnik  komandanta Južnoprimorskega odreda. Po napadu 2. Februarja 1944 so se nemške sile  maščevale tako, da so požgale okoliške  vasi, prebivalce pa izgnale v nemško mesto Neumarkt.

Južnoprimorski partizanski odred sodi  med najbolj znane slovenske gverilske vojaške enote, ki so med drugo svetovno vojno operirale na Primorskem.  Področje njegovega delovanja je v glavnem zajemalo predvsem Kras, Vipavsko dolino in podnanoško področje na Postonjskem. Občasno pa je segalo  tudi v Brda in Trnovski gozd.  Značilnost te  vojaške enote je bila v tem,  da so jo kar trikrat ustanovili in trikrat razpustili, kar se ni zgodilo nobeni drugi tedanji slovenski partizanski formaciji. Južnoprimorski odred so  9. Septembra 1944 dokončno ukinili, borce pa vključili v Bazoviško brigado.

 

Povezava za video posnetek: https://youtu.be/vGrtY4OF4HA

 

Besedilo: Franko Zadnik

Foto: Franko Zadnik, Vid Šibelja