Aktivnosti

Osrednja slovesnost ob Dnevu veteranov vojne za Slovenijo 1991

Pred pomnikom slovenskemu rodoljubu na GEOSS-u, na Slivni pri Vačah je bilo 17.5.2019 tradicionalno praznovanje Dneva veteranov vojne 1991.

Slovesnost sta organizirali Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever. S slavnostnim prihodom praporščakov PVD Sever in ZVVS ter dvigom slovenske zastave se je prireditev začela.

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavnik GŠ SV brigadir Bojan Pograjc, namestnik poveljnika sil SV brigadir Koračin, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, župani občine Litija Franci Rokavec, občine Moravče dr. Milan Balažic, občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko in Anka Kolenc, ki je veterane pozdravila v imenu društva Geoss ter številni drugi.

Slavnostni govornik je bil predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ki je v svojem govoru poudaril: »Čestitke vsem, ki so v tistih časih leta 1990-1991 storili vse, da uresničijo na plebiscitu sprejeto odločitev slovenskih državljank in državljanov, da želijo živeti v samostojni državi in to smo pomagali tudi uresničiti tako pripadniki Teritorialne obrambe, kot slovenske Milice ob podpori celotnega slovenskega ljudstva. Iskrene čestitke vojnim veteranom, ki ste takrat v prvih vrstah, z orožjem v roki stali in uresničili to željo.« V zaključnem delu svojega nagovora je generalmajor Ladislav Lipič poudaril, da je bila osamosvojitvena vojna tako vsebinsko, kot časovno enkratno dejanje. Svoboda in mir pa naj bosta procesa, ki bosta trajala večno.

Avtorji fotografij: Mitja Jankovič, Brane Gradišnik in Vid Šibelja