Aktivnosti

ODKRITJE SPOMINSKEGA OBELEŽJA »TAJNA SKLADIŠČA« V PIVKI PRI DRUŽINI SPETIČ

Dne 28.10.2022 je Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko odkrilo spominsko ploščo na stanovanjski hiši družine Spetič na Snežniški cesti 36 v Pivki.

Družina Spetič Ivana Petra je v letih 1990 in 1991 v svoji stanovanjski hiši tajno skladiščila orožje in strelivo takratnega Oddelka milice Pivka. S tem simbolnim dejanjem smo se zahvalili družini Spetič, ki je brez omahovanja in z izrednim pogumom sprejela v hrambo orožje, strelivo in drugo opremo, namenjeno osamosvajanju Slovenije. Navzoče sta nagovorila pivški župan Robert Smrdelj in predsednik Območnega odbora Notranjska iz PVD Sever za Primorsko in Notranjsko, Tomaž Čuček, ki je opisal takratne dogodke. Spominsko obeležje so svečano odkril župan Smrdelj, predsednik Čuček, veteran Celin Branko, ki je na domačijo pripeljal orožje in domačin Spetič Ivan-Peter.

Odkritja so se udeležili tudi podžupan občine Postojna, načelnik PP Postojna, predstavniki  in praporščak OZVVS Snežnik, praporščaka društva generala Maistra z Unca in ZB za vrednote NOB Pivka ter številni domačini in veterani osamosvojitvene vojne. Svečanosti je s svojim ubranim petjem obogatil Moški pevski zbor Pivka, program je povezovala in vodila Boža Pečko.

Prisotnim veteranom PVD Sever za Primorsko in Notranjsko so bile ob zaključku slovesnosti podeljene spominske medalje »30. OBLETNICA SAMOSTOJNE IN NEODVISNE DRŽAVE REPUBLIKE SLOVENIJE«

Vsem, ki ste pripomogli k uspešni izvedbi slovesnosti se iskreno zahvaljujemo.

 

 

Tekst: Vojko Otoničar
Fotografije in video posnetek: Vid Šibelja