Aktivnosti

DAN SPOMINA NA MRTVE – KOMEMORATIVNE SLOVESNOSTI V ITALIJI

ČETRTEK 27.10.2022. Delegacije v sestavi predstavnikov PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, OZVVS Krasa in Brkinov,  ZZB NOB  Sežana in Komna, ter  lokalnih skupnosti  smo se tudi letos udeležili komemorativnih  slovesnosti  v  R. Italiji.  Sedaj že tradicionalno, se  ob Dnevu spomina na mrtve udeležujemo slovesnosti polaganja vencev  pri spomenikih, na krajih  spomina  na trpljenje Slovencev  pod fašizmom  in padlimi med drugo svetovno vojno.

Delegacije so  letos vence polagale  pri spomenikih  na:  Opčinah, Repentabru, Repnu, Proseku, Kontovelu, Bazovici (pred spomenikom bazoviškim žrtvam na Gmajni in na grobnici padlim),  Zgoniku, Nabrežini, Križu,  in Trstu  pri Sv. Ani na grobu bazoviških žrtev in pri spomeniku padlim v Škednju.

Na posameznih lokacijah so naše  delegacije pričakali lokalni  predstavniki  A.N.P.I ( Združenje partizanov Italije)  oziroma predstavniki lokalnih občin; župani, občinski svetniki, ter predstavniki Civilne zaščite.  Na lokacijah ( Bazovica, Rižarna, Trst- Sv. Ana)  pa so na  komemorativnih  slovesnostih  sodelovali tudi  praporščaki veteranskih društev SEVER in ZVVS,  ZZB NOB, društva TIGR in A.N.P.I.

Osrednja komemorativna slovesnost in polaganje venca je ob 16.00 uri  potekala v Rižarni, kjer so se zbrali vsi praporščaki in delegacije. Letošnja slavnostna govornica je bila Vesna HUMAR,  državna sekretarka  Ministrstva za  Slovence v zamejstvu in po svetu. »Delamo za prihodnost in moramo biti obrnjeni v prihodnost. Zgodovinskemu spominu pa tudi, ko je težak in boleč ne smemo dovoliti, da nam zdrsne iz rok«.

Državna sekretarka  je skupaj z generalnim konzulom  R. Slovenije v Trstu ŠUC Gregorjem in  konzulom  GOLOB Petrom,  ob prisotnosti garde Slovenske vojske, prisotnih delegacij in predstavnikov lokalnih skupnosti položila  venec  tudi pri  Slovenski spominski plošči postavljeni v spomin na vse Slovence, ki so bili v Rižarni mučeni in ustreljeni. Na spominski plošči se nahaja kopija pisma zaprtega Slovenca, ki svojim staršem in sestri sporoča da ga bodo danes ustrelili ( 5.4.1945).  Na plošči se nahaja prevod v italjanski in angleški jezik. Prevod ni popoln, saj  Italjanska politična oblast ni dovolila, da se prevede celotno pismo, tako so ostale neprevedene naslednje  besede »Smrt fašizmu – svoboda narodu«.  Spominska plošča je bila postavljena Oktobra 2010.

Tudi letos  je komemorativna slovesnost polaganja vencev v Republiki Italiji  organiziralo Ministrstvo za obrambo in državni protokol, za izvedbo naloge pa je bila zadolžena Upravna enota Sežana. Poleg že omenjenih delegacij, praporščakov so sodelovali še vojaki Garde Slovenske vojske in  glasbena spremljava Kraške pihalne godbe.

 

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Franko Zadnik, Pelko Marjan