Aktivnosti

Ob dnevu spomina na mrtve polaganje vencev doma in v tujini

Tudi letos smo se po ustaljeni tradiciji člani PVD Sever za Primorsko in Notranjsko udeležili več komemoracij ob Dnevu spomina na mrtve tako doma kot v tujini.

Tako smo se udeležili večine komemoracij, ki so bile v vaseh po primorskem. Kot leta doslej pa smo se udeležili tudi polagana vencev v zamejstvu in sicer dne 26.10.2018 na Opčinah, Repnu, Kontovelu, Proseku, Križu, Bazovici, Zgoniku, Nabrežini in na koncu smo sodelovali pri skupni komemoraciji v tržaški Rižarni, da bi se ob Dnevu spomina na mrtve poklonili vsem, ki so življenje izgubili zaradi kljubovanja nacifašizmu.
Spominski govor ob spomeniku v tržaški rižarni je imel v imenu Republike Slovenije, državni svetnik in Sežanski župan gospod Davorin Trčon,

Ob veteranih PVD Sever za Primorsko in Notranjsko so bili prisotni tudi drugi veterani, častna garda Slovenske vojske ter župani in županje večine primorskih občin s  slovenske strani meje, iz sosednje Republike Italije pa  tržaški župan gospod Roberta Dipiazza, dolinski župan gospod Sandy Klun in repentaborski župan gospod Marko Pisani. Republiko Slovenijo je zastopala tudi konzulka v Trstu, gospa Tanja Mljač.

Ob spomeniku v Trstu in Bazovici je sodeloval tudi naš praporščak s praporom Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko.

Tekst in fotografije:
 Jožef Muhič, namestnik predsednika PVD Sever za Primorsko in Notranjsko