Aktivnosti

Notranjski veterani na Mašunu slovesno obeležili 28. obletnico državnosti in samostojnosti ter vojne za Slovenijo

Notranjski veterani so letos slovenski državni praznik obeležili 15. junija na Mašunu. V idiličnem osrčju notranjskih gozdov in mašunske pristave se je tudi letos zbralo preko 1000 veteranov PVD Sever za Primorsko in Notranjsko in OZ VVS Notranjska-Postojna.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki ga praznujemo 25. junija. Na ta dan, pred  28. leti, je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ter še nekaj zakonov, s katerimi je Slovenija prevzela prejšnje pristojnosti federacije na svojem ozemlju.  S temi akti smo svojo domovino umestili v meje svoje nove države Slovenije.

Po himni in uvodnem nastopu harmonikarjev GŠ Ilirska Bistrica, sta sledila nagovora predsednika PVD Sever za Primorsko in Notranjsko, OO Notranjska g. Tomaža Čučka in predsednika OZ VVS Notranjska-Postojna g. Korče Danila. V imenu Notranjskih županov nas je tokrat pozdravil župan občine Loška dolina g. Janez Komidar, ki se je vsem veteranom zahvalil za tveganje, pogum in srčnost v takratnih za Slovence prelomnih časih.

Osrednji govornik, podpredsednik Združenja Sever, g. Angel Vidmar je v svojem govoru  poudaril pomembnost dogodkov, ki so se dogajali pred osemindvajsetimi leti, saj smo sprejeli edinstveno življenjsko priložnost in stopili na svojo pot, pot samostojnosti in neodvisnosti. Poudaril je tudi pomen dobrega sodelovanja med društvoma in obema zvezama ter ostalimi veteranskimi in domoljubnimi združenji v KODVOS-u.

Ob povezovanju programa Rutar Janka so mladi virtuozi na harmoniki izvedli glasbeni program.

Na slovesnosti sta predsednik Območnega odbora in podpredsednik Združenja Sever podelila srebrni znak Združenja Sever, veteranu Orešnik Bojanu in bronasta znaka veteranoma Golubovič Aleksandru in Šuštar Ivanu.

Tekst: Vojko Otoničar, Foto: Anka Čuček