Aktivnosti

KAZLJE – Spominska slovesnost ob obletnici požiga vasi

Praporščak in delegacija PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, Odbora Krasa in Brkinov, se je v nedeljo 3. 3. 2024 v vasi Kazlje udeležila spominske slovesnosti, ki je bila organizirana v spomin na tragičen dogodek. Pred 81 leti so fašisti iz maščevanja ubili nekaj domačinov in požgali vas.

3. marec 1943 je bil za vas Kazlje žalosten dogodek v njeni zgodovini. Šlo je za maščevanje italijanskih karabinjerjev in škvadristov nad civilnim prebivalstvom. Tistega dne so v dopoldanskem času v bližini vasi Kazlje partizani napadli kamion z italijanskimi vojaki in pri tem ubili 4 ljudi, sedem pa jih je bilo ranjenih. V popoldanskem času so v vas Kazlje prišli karabinjerji in škvadristi. Sedem vaščanov so odpeljali, tri so kasneje zverinsko mučene in ubite našli v bližini vasi. Pred večerom se je začel požig vasi. Požgali so 29 domačij, od tega jih je 11 pogorelo do tal. Domačini so odšli v begunstvo. Leta 1946 je angleška vojaška oblast pomagala pri obnovi požganih domov.

Zaradi slabega vremena je slovesnost potekala v vaškem domu agrarne skupnosti Kazlje.

Program je povezovala Julija Jelušič.

Govorniki na slovesnosti: predsednik KS Kazlje Boštjan Milič, občinska svetnica Alenka Miklavec, predsednik ZZB Sežana Bojan Pahor in glavna govornica dr. Ljubica Jelušič.

Tekst: Franko Zadnik
Foto: Aleksander Nardin