Aktivnosti

Dan državnosti in Dan prej v Divači

V ponedeljek dne 25.6.2018 ob 09.00 uri smo se veterani zbrali pred spomenikom v Divači, kjer smo proslavili Dan državnosti in Dan prej. Slovesnost je povezovala naša članica Ksenija Lapanja, udeležili pa so se je veterani in veteranke ter gostiteljica županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, županja občine Hrpelje Kozina Saša Likavec Svetelšek, župan občine Sežana Davorin Trčon ter podžupan občine Komen Valter Ščuka. Slovesnost so popestrili pevci pevskega zbora iz Divače. Na žalost je proslavo spremljal dež, vendar se je kljub temu zbralo nad 100 obiskovalcev.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil podpredsednik ZVVS Danijel Božič, ki je v kratkem nagovoru osvetlil dogajanje na našem območju dne 26.6.2018, ko so v Ljubljani proslavljali osamosvojitev, na našem koncu pa smo bili okupirani s tanki Jugoslovanske ljudske armade. Predstavil je aktivnosti takratne milice na našem območju, izpostavil pa je barikado prav v bližini mesta , kjer je postavljen spomenik, kjer je tudi padel prvi strel v osamosvojitveni vojni. Na koncu slovesnosti je predsednik Društva VVS iz Sežane Janez Pajer podelil priznanja-kipce njihovega društva. Kipec je za zgledno sodelovanje podelili tudi našemu društvu.

Po proslavi je 20 veteranov in veterank peš odšlo na hrib Kokoš, kjer smo ob 13.00 uri slavnostno dvignili zastavo na drog višine 13 metrov, kjer se je zbralo okrog 150 veterank in veteranov vseh združenj. Dodajam nekaj foto utrinkov, ki jih je pripravil član PVD Sever Severna Primorska Vid Šibelja, kateremu se za fotografije lepo zahvaljujem

Jožef Muhič, namestnik predsednika PVD Sever za Primorsko in Notranjsko