Aktivnosti

7 dnevni pohod članov PVD Sever za Primorsko in Notranjsko iz Luke Koper na Triglav

V soboto 6. 7. 2019  so  člani pohodniške sekcije in vodstvo policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko zbrali  izpred skulpture  » Slavolok Samostojnosti »  v  krožišču pred vhodom v  Luko Koper, katerega smo na našo pobudo skupaj z vodstvom Luke Koper  in z podporo  MO Koper in ostalih veteranskih organizacij  slavnostno odkrili 9.11.2007 ob 50. obletnici Luke Koper in 16. obletnici odhoda JA iz Slovenije.

Policijski veterani- pohodniki so se po 20. letih udeležbe na tradicionalnem pohodu Ankaran Triglav,  odločili za nov izziv  in se na pot podali sami na vsesplošni 34. slovenski Spominski pohod iz Kopra, čez Luko Koper  na vrh Triglava. Organizatorji so prireditev posvetili partizanskim patruljam, ki so med vojno leta 1944 na vrh Triglava ponesle slovensko zastavo

Iz Luke Koper nas je prvi dan pot peljala  skozi  naselja Škofije, Beka, Divača, kjer je bil obvezen postanek pri spomeniku DAN PREJ za nas Primorce izjemnega pomena, do Sežane. Drugi dan smo preko Krasa prišli do Trstelja. Tretji dan pohoda smo se pri Spomeniku braniteljem slovenskega ozemlja v CERJU priključili pohodnikom Društva Veteranov Sever Severne Primorske.

Pot smo nadaljevali skozi Novo Gorico, Grgar do Čepovana. Četrti dan mimo Mosta na Soči, Tolmina  Planina Stador.

Peti dan Planina Razor, Komna do  Koče pod Bogatinom. Šesti  dan  do Doliča, Sedmi dan do koče  Planika, vzpon na Triglav, sestop do Kredarice in udeležba na proslavi.  Osmi dan sestop  in udeležba na osrednji proslavi na Pokljuki.

Osemdnevno druženje pohodnikov smo  zaključili na Soriški Planini dne 13.7.2019 .

Veterani  SEVER Severne Primorske so tukaj pripravili družabno  srečanje vseh  pohodnikov in članov obeh društev, za kar se še posebno zahvaljujemo.

Za izvedbo in podporo se zahvaljujemo vodstvu in varnostni službi Luke Koper,  katera je boter našemu društvenemu praporu in s katerimi tvorno sodelujemo in nas vežejo odločilna zgodovinska dejanja, na katere ne smemo pozabiti.

Predsednik policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko
Fabio Steffe