Aktivnosti

Odkritje spominskega obeležja “Tajna skladišča orožja milice” – Knežak 2023

V petek, 12. maja 2023 je Policijsko veteransko Društvo SEVER za Primorsko in Notranjsko v sodelovanju z Policijsko upravo Koper na pročelju stanovanjske hiše, družine Porta v naselju Knežak št. 90, občina Ilirska Bistrica odkrilo spominsko obeležje v spomin na »Tajno skladišče orožja milice« v osamosvojitvenih procesih in vojni leta 1990/91.

Ervin Porta, kot takratni rezervni miličnik je imel v letih 1990 in 1991 doma v stanovanjski hiši v zato prirejenem prostoru skrito orožje, strelivo in ostalo opremo namenjeno osamosvojitvi Republike Slovenije. S tem simbolnim dejanjem so se mu veterani zahvalili njemu in njegovi družini, ki je v takratnih težkih in nevarnih časih brez razmišljanja sprejela v hrambo orožje milice.

Navzoče je slovesno pozdravil dr. Gregor Kovačič, župan Občine Ilirska Bistrica. Slavnostni govor pa je imel Fabio Steffé, predsednik policijskega veteranskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko, ki je orisal takratne dogodke.

Spominsko ploščo so odkrili Ervin Porta, takratni hranitelj orožja, dr. Gregor Kovačič, župan občine Ilirska Bistrica, Karlo Furlan, takratni komandir oddelka milice Podgrad in Fabio Steffé, predsednik policijskega veteranskega društva SEVER za Primorsko in Notranjsko.

Program svečanosti, ki ga je vodila in povezovala Ksenija Lapanja so oblikovali: Otroški pevski zbor Osnovne šole Tone Tomšič Knežak in Veteranski pevski zbor Ilirska Bistrica. Odkritja spominskega obeležja so se udeležili predstavniki PU Koper, direktor Igor Jadrič z ožjimi sodelavci, številni predstavniki veteranskih in domoljubnih društev s praporščaki in prapori, predstavniki občinskih združenj slovenskih častnikov Ilirska Bistrica in Pivka, pripadniki MSNZ in veterani osamosvojitvene vojne 91 takratne milice in TO.