Aktivnosti

Spominski pohod na Okrešelj

Na Okrešlju se je 10. junija 1997 med vajo helikopterskega reševanja smrtno ponesrečilo pet gorskih reševalcev  članov Gorske reševalne zveze Slovenije: Jani Kokalj, Boris MlekužRado Markič, Luka Karničar in Mitja Brajnik. Desetega junija 1997, bil je torek,  ko so med rednim helikopterskim usposabljanjem na Okrešlju ugasnila življenja tistih, ki so do takrat vedno pomagali pri reševanju življenj drugih.

V soboto, 10. junija 2023, smo se pohodniki Pohodniške sekcije društva, udeležili spominskega pohoda na Okrešelj v spomin na ta tragičen dogodek. Pohod je potekal od slapa Rinka, mimo planinske koče na Okrešlju do mesta tragičnega dogodka. Na mestu, kjer se nahajajo spominska obeležja, je bila krajša slovesnost v organizaciji Gorske reševalne zveze in Policije. Številne pohodnike so nagovorili namestnik predsednika GRZ, predsednik sklada Okrešelj in namestnik generalnega direktorja Policije. Program so popestrili še godbeniki Orkestra Policije ter harmonikar s pevcem.  

Ob koncu so ob spomeniku položili venca delegaciji Gorske reševalne zveze Slovenije in Policije. Območje prireditve pa je preletel helikopter Policije, iz katerega se je spustil gorski reševalec, ki je položil venec na mesto v steni, kjer je prišlo do tragične nesreče. 

 

Tekst in foto: Franko Zadnik