Aktivnosti

Slovesno ob 29. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ)

V torek, 11. junija 2019, je bila v športni dvorani v Vojašnici Edvarda Peperka slovesnost ob 29. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ).

Nekdanje pripadnike MSNZ sta nagovorila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj in državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve mag. Melita Šinkovec.

Dr. Klemen Grošelj je v svojem govoru spomnil na zgodovinsko dogajanje konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Za ta čas je bilo značilno, da se je v Evropi in svetu poslavljala hladna vojna, predvsem v srednje in vzhodnoevropskih državah so se začeli demokratični procesi, poglabljala se je tako politična kot ekonomska kriza. Vsi ti procesi so izoblikovali zgodovinsko priložnost za demokratizacijo družbe in oblikovanje lastne in samostojne ter neodvisne slovenske države, po kateri so hrepenele premnoge generacije naših prednikov.

»Pomembno, če ne kar ključno vlogo, v teh za slovensko državo in nacijo zgodovinskih časih, je prispeval projekt oblikovanja MSNZ spomladi leta 1990. Gre za projekt, ki je dejansko oznanil in označil začetek slovenskega vojaškega osamosvajanja. Gre za projekt, ki je omogočil ne samo osamosvojitev, ampak je v procesu osamosvajanja, omogočil tudi preživetje nastajajoče in porajajoče se slovenske države.

V nadaljevanju je dr. Grošelj dejal, da tudi danes, v svetu, ki postaja vse bolj nestabilen, ko se med nas vračajo, tudi v naši neposredni soseščini, ideje, za katere smo mislili, da so že davno končale na smetišču zgodovine, ugotovimo, da ostajata tako lastna oborožena sila kot lastna policija temelja lastne nacionalne varnosti in države.

Državni sekretar se je organizatorjem Manevrske strukture narodne zaščite in veteranom vojne za Slovenijo zahvalil za domoljubje, pogum in pripravljenost, da so s svojim delom, odgovornostjo in odločnostjo, vzpostavili pomemben gradnik slovenske države. »Vsaka generacija ima v svojem času sebi lastne izzive, kar zadeva skrb za državo. Vi, spoštovani organizatorji Manevrske strukture narodne zaščite in vaši sodelavci, tako iz takratnih obrambnih kot varnostnih struktur ter veterani vojne za samostojno Slovenijo, ste svoj izziv opravili z največjo stopnjo odlike«.

Državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve mag. Melita Šinkovec je poudarila, da je bil nastanek MSNZ eden od odločilnih korakov na poti k uresničitvi dolgoletnih sanj o samostojni državi. »Ne samo to drzno dejanje – tudi samo obdobje, v katerem je nastajala država Slovenija – v naši zgodovini praktično nima primerjave,« je dejala državna sekretarka. Poudarila je, da danes živimo v samostojni, varni, pravni in socialni državi, ki je članica uglednih in vplivnih mednarodnih in globalnih povezav. »A zavedati se moramo, da niti eden od teh atributov ni samoumeven, čeprav jih kot take večkrat in zlahka jemljemo. Tudi državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve se je zahvalila pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite ter veterankam in veteranom, ki so z narodnozavednimi in častnimi dejanji omogočili življenje v samostojni Republiki Sloveniji.

Povzeto po: http://www.mo.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/8529/

Povzel: Vojko Otoničar, Foto: Bojan Kopač