Aktivnosti

Skupna izjava vojnih veteranov 1991 ob pregonu dijakov

Obsojamo!

Obsojamo, glasno in javno, ker je molk najbolj strahopetna oblika strinjanja.

Obsojamo, ker pravo in pravičnost nista več sopomenki v državi, za katero smo se borili in verjeli, da zaradi izrečenega ne bo nihče in nikoli od nikogar preganjan. Še najmanj pa dijaki, ki bi radi v šolo, ker se zavedajo, da je le znanje temelj osebnega in družbenega razvoja. Dijaki so na protestih, z upoštevanjem vseh priporočil proti širjenju virusa, dokazali svoj razum, odgovornost in aktivno državljansko držo v časih, ko je konformizem temeljni problem naše demokracije.

Obsojamo z zavestjo, da je argumentirana, spoštljiva in javna kritika oblasti temelj demokracije in ker sta državljanski pogum in pokončna drža ustvarila to državo.

Obsojamo dejanja oblasti nad mirnimi protestniki, ker so se med vladanjem v imenu ljudstva in strahovlado nad ljudstvom, s tem dejanjem nevarno približali slednjemu.

Obsojamo, s čisto vestjo, ker smo v boju in miru dokazali, da zmoremo preseči vse svetovno nazorske delitve v veri, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in v prepričanju, da zastopniška demokracija tega ne sme nikoli pozabiti ter da oblast, ki jo pooseblja vlada, ravno zaradi tega ni in ne sme biti absolutna.

In na koncu, obsojamo, ker se veterani, navkljub letom, ki jih nosimo, do obisti zavedamo, da imajo mladi pravico biti kritični, saj sta prihodnost in svet njihovi.

 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo
Zveza policijskih veteranskih društev Sever
Zveza društev in klubov MORiS