Aktivnosti

Počastitev 27. obletnice ustanovitve MSNZ

Športna dvorana Vojašnice Edvarda Peperka je bila 23.5.2017 prizorišče slovesnost ob obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite.

Slavnostna govornica, ministrica za obrambo Andreja Katič, je v svojem govoru poudarila, da je bilo oblikovanje MSNZ eden izmed prelomnih dogodkov v naši zgodovini ter da je bil projekt, ki je obrambno omogočil naš prehod v samostojnost in suverenost. Skupaj s slovensko Milico je zagotavljala varnost ljudi in njihovega premoženja ter poleg rednih nalog izvajala še varnostne naloge za zavarovanje vitalnih interesov nastajajoče države.

V nagovoru je poudarila, da gleda na projekt MSNZ z velikim spoštovanjem predvsem zaradi sodelovanja vojaške in policijske komponente v skupnem prizadevanju za oboroženo obvarovanje nastajajočih temeljev države. Izpostavila je vodilo tudi za današnje dni saj je za celovito varnost naše domovine tudi danes bistveno in nujno, da vsi stebri varnostnega sistema med seboj tvorno sodelujejo.

Ministrica je vsem veterankam in veteranom osamosvojitvene vojne, še posebno pa organizatorjem MSNZ ter sodelavcem iz takratnih obrambnih ter varnostnih struktur, izrekla priznanje in izrazila veliko hvaležnost za prispevek pri osamosvojitvi Slovenije.

Zbrane je nagovoril tudi državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in povedal, da smo bili pred 27. leti priča prelomnim in za vzpostavitev naše današnje države ključnim družbeno-političnim dogodkom. Pomemben, mogoče celo odločilen del tega, za Slovenijo zgodovinskega obdobja, je bila nedvomno MSNZ. »Pripadniki organov za notranje zadeve in teritorialci ste takrat dokazali, da tovarištvo, požrtvovalnost in predanost niso vrline, ki se samo lepo berejo in slišijo, temveč so bile dejansko neodtujljiv del vaše osebnosti in preprosto lastnosti, ki še danes zaznamujejo vsako takratno dejanje,« je dejal Šefic.

Od devetih organizatorjev MSNZ iz OO Notranjska so se slovesnosti udeležili Orešnik Bojan, Hebar Marjan, Požar Ivan, Zgonc Milan, Kovač Franc, Lukman Radovan in Otoničar Vojko.

PVD Sever za Primorsko in Notranjsko
Vojko Otoničar

Foto: Branko Petrović -MORS in Bojan Kopač