Aktivnosti

Odkritje spominske plošče Finida v Obrovu – tajna skladišča

Policijski veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko je v soboto 29.9.2018 odkrilo spominsko ploščo na stanovanjsko-gostinskem objektu Finida v Obrovu, kot pomnik na osamosvojitvene dogodke v letih 1990–1991 in v zahvalo g. Renko Milanu ter njegovi družini, ker je bilo v njihovih prostorih tajno skladišče orožja, streliva in minskoeksplozivnih sredstev Milice in TO.

Veterani želimo s tem dejanjem sedanje in kasnejše rodove opominjati na dogodke iz bližnje preteklosti in izpostaviti odgovornost ter skrb, da se tako plemenita dejanja za samostojno domovino Slovenijo ne bi pozabila.

Slavnostnega odkritja so se udeležili številni domačini, veteranke in veterani Policijskih veteranskih društev SEVER, OZVVS Krasa in Brkinov, aktivni in upokojeni policistke in policisti, pripadniki Slovenske vojske, organizatorji MSNZ, minister za notranje zadeve g.Boštjan Poklukar, generalni direktor policije g.Simon Velički, državni sekretar g.Sandi Čurin, ga. Melita Šinkovec, vodja kabineta ministra za notranje zadeve,   podžupanja občine Hrpelje Kozina ga. Irena Stropnik, vodja službe generalnega direktorja policije g. Tomaž Pečjak, predsednik  Združenja Sever, Dr. Tomaž Čas, direktor Policijske uprave  Koper g. Danimir  Rebec, predsednik OZVVS Kras – Brkini g. Janez Pajer, predsednik ZZB za  vrednote NOB Sežana g. Bojan Pahor, komandirji okoliških policijskih postaj  in predsednik Policijskega  veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko g. Fabio Steffe.

Prav vsi govorniki na slovesnosti; minister Poklukar, generalni direktor Velički, podžupanja Stropnikova in predsednik Steffe so izpostavil dogodke in dejanja, povezane z osamosvojitvijo Slovenije, ter ob tem poudaril zavest in pogum posameznikov, ki so v tistih negotovih časih prevzeli tveganje, ko so tajno skladiščili orožje Milice in TO, s tem pa izpostavili svoje življenje in življenja najbližjih.

Spominsko ploščo sta odkrila predsednik PVD Sever za Primorsko in Notranjsko g. Steffe Fabio in hranitelj orožja, domačin g. Renko Milan.

V kulturnem programu je sodeloval trobilni kvintet policijskega orkestra, prireditev pa je vodila in povezovala ga. Ksenja Lapanja.

Posebne pozornosti pa so bili deležni policistki, ki sta ob odkritju spominske plošče postavili častno stražo in skupina praporščakov, ki je ceremonialno zložila Slovensko zastavo in jo predala predsedniku društva, le ta pa jo je predal hranitelju orožja g. Renko Milanu.

Spominska plošča je nameščena pred vhodom v restavracijo Finida.

Vojko Otoničar Sekretar PVDS PN
Slike in video vsebine: Vid Šibelja