Aktivnosti

KRIŽNA GORA – Pohod k spomeniku v čast nastanka »Primorske himne«

Pohodniki – člani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, smo se odzvali vabilu prijateljev pohodnikov Nanos-Triglav, na pohod na Križno goro nad Colom. Pohod je organiziran do spomenika  pod Križno goro,  postavljenega v čast nastanka   Primorski himni »Vstajenje Primorske«.

Dne 03.09.2022 smo se zbrali malo nad vasjo Žagolič nad Colom. Pohodniška pot nas  je v začetku po asfaltu kasneje pa po lepi makadamski cesti vodila skozi gozdove proti Križni gori. Med potjo  smo se zaustavili tudi  na mestu kjer je  bilo  napisano besedilo  »Vstajenje Primorske« .

Ob 11.00 uri je bila pri spomeniku  pod Križno goro krajša slovesnost z nastopom  praporščakov. Pohodnike in udeležence proslave je pozdravil predsednik ZZB Ajdovščina – Vipava.  Kulturni program so popestrili  pevci skupine Sotočje,  kitarist in pevec  Aleks Pavlin.  Ob zaključku proslave je zadonela Primorska Himna, pevcem skupine Sotočje  se je s harmoniko pridružil  član PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko Šuštar Ivan.

O nastanku »Primorske himne«

Partizan Lev Svetek-Zorin, se je s tovarišem  Tomažem vračal  iz Gorskega Kotorja na sedež IX. Korpusa NOV in POJ. Ponoči iz 6 na 7 februar 1944 sta prišla do partizanske  kurirske postaje v zaselku Križna gora nad Vipavsko dolino.  7. Februarja se je po počitku  Zorin v čistem zimskem dnevu povzpel na bližnji vrh, da  bi se razgledal.  Proti jugu je bila pod njim razgrnjena Vipavska dolina, tja čez  Kras, in v daljavi  se je bleščalo naše morje.  Ob tem razgledu  se mu prično skoraj sami oblikovati  verzi, ki govore o ponižanju  in trpljenju  Primorskega ljudstva, o brezmejnem hrepenenju po svobodi in rodila se je pesem.  Zvečer istega dne   v kurirski javki na Križnogorski  domačiji, je Zorin  pesem prvič javno prebral.

Na spomlad 1944 je bilo  besedilo »Vstajenje Primorske« objavljeno v partizanskem Primorskem Dnevniku.  Po vojni je  pesem »Vstajenje Primorske«  Rado  Simoniti uglasbil. Prvič so jo  uradno zapeli 8. septembra  1968 ob 25. obletnici  Primorske vstaje v Novi Gorici.  Takrat  je iz grl več kot petsto pevcev Vstajenje Primorske  grmelo in odmevalo ob meji in v tisti čas.  In znova in znova je vzplamtelo še v današnji in  nam sveti v prihodnji čas.

 

Besedilo: Franko Zadnik

Foto: Franko Zadnik, Vid Šibelja, Jože Jeram