Aktivnosti

Domobranski poboj partizanov pri Sv. Ani na Notranjskem

Letos,13. januarja je minilo 78 let od zločina, ki ga je zagrešila domobranska vojska nad partizani v vasici Sveta Ana pod Križno goro.

Kljub nič kaj zimskemu vremenu, smo se spominske slovesnosti pri Sveti Ani pri Ložu udeležili tudi člani Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko. Počastili smo spomin na 16 padlih partizanov, borcev protihitlerjevske koalicije, Notranjskega odreda in enega domačina, ki so jih v neenakem boju pobili domobranci 13. januarja 1945. 15 ujetnikov, so predali nemški vojski, ki jih je odpeljala v ljubljanske zapore.

Pri Sveti Ani so po napornem nočnem pohodu počivali partizani. Pri počitku so jih presenetili domobranci. To ni bil boj, bil je pomor utrujenih partizanov. Po bitki se praviloma preštejejo mrtvi, ranjeni in ujeti. V tem spopadu ranjenih ni bilo. Ranjene in pet ujetih so domobranci postrelili. Ustrelili so tudi gospodarja hiše, iz katere so partizani streljali. Ujete partizane si je ogledal generalni inšpektor Slovenskega domobranstva Lav (Leon) Rupnik. Ujeti in pobiti borci Notranjskega odreda so bili vojaki zavezniške protihitlerjevske koalicije. Pobili so jih domobranski vojaki, ki so zvestobo prisegli Hitlerju in to prisego zvesto izpolnjevali.

Danes se nekateri samooklicani zgodovinarji trudijo, da bi ta in tudi druge poboje, opravičili z bojem proti komunizmu. In če je res šlo za boj proti komunizmu, to še ne opravičuje domobranskih zločinov storjenih nad slovenskim narodom.

 

Foto: Tomaž Čuček
Tekst: Vojko Otoničar