Aktivnosti

Četrtek, 27. 4. 2023 – dan upora proti okupatorju in 81. obletnica nanoške bitke

Delegacija PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko se je udeležila proslave pri Abramu na Nanosu, kjer se spominjamo padlih partizanov v Nanoški bitki.

Bitka na Nanosu je bila ena od prvih bitk partizanov na Primorskem med drugo svetovno vojno. Ta bitka je bila prelomna za partizanski odpor na Primorskem in je predstavljala začetek narodnega boja na zahodni meji.

Bitka je potekala 18. aprila 1942, ko je v sklopu italijanske ofenzive potekal pregled planote Nanosa. 60 partizanov se je spopadlo z italijanskim bataljonom, ki je štel 686 vojakov in orožnikov. Planoto kjer je potekala bitka pa je obkolilo še okrog 800 italijanskih vojakov. Spopad je trajal približno tri ure, manjši spopadi pa so se odvijali še tri dni.

Partizanska enota je bila v spopadu vojaško poražena in razbita na več skupin.  Večini se je kljub temu uspelo prebiti skozi več obkolitvenih obročev. V sami bitki je padlo šest partizanov. Zajetih  je bilo deset partizanov, ki so jih odpeljali v Rim. Sodili so jim pred fašističnim sodiščem, devet je bilo obsojenih na smrt in 26. Junija 1942 ustreljenih.

Bitka na Nanosu je bila pomembna tudi za italijansko stran, saj so načrtovali in želeli z enim udarcem uničiti glavnino upornikov na Primorskem, kar pa jim ni uspelo.

Kulturni program so oblikovali: Orkester Slovenske vojske, Oktet Castrum, Glasbeno društvo In Music, kitarista Eva Hočevar in Aleks Pavlin.

Tekst in foto: Franko Zadnik