Aktivnosti

28. obletnica Manevrske strukture narodne zaščite

V Policijski akademiji v Tacnu je bila 12. junija slovesnost v počastitev oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite. Nekdanje pripadnike MSNZ in goste, sta nagovorili ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, ministrica za obrambo Andreja Katič in Bojan Lunežnik v imenu »modre linije« MSNZ. Dogodka sta se udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca ter številni drugi gostje.
Ministrica za notranje zadeve je v slavnostnem nagovoru spomnila, da je treba prelomne dogodke ob koncu 80. let prejšnjega stoletja vedno znova prepoznati kot osrednje in izrazito pozitivne v mozaiku raznolikih dogajanj, ki so pisala zgodovino pred skoraj tremi desetletji. V tako dinamičnem obdobju je ključno vlogo pri nastanku naše nove, demokratične države odigrala MSNZ z več tisoč policisti, vojaki in občani, ki so delili vizijo lastne države.

Maja 1990 oblikovana MSNZ je bila edinstvena in neponovljiva ter predvsem odlično hierarhično organizirana struktura policistov, vojakov in občanov, ki so imeli ne le skupne želje in upanja, ampak predvsem daljnosežno vizijo življenja v svoji, lastni državi. Ministrica je spomnila na njihove vrednote in osebnostne lastnosti, med katerimi je še posebej izpostavila nesebičnost, pogum, tovarištvo in predanost ter dejala: »V vas vidim velike in ponosne ljudi, ki ste se znali v odločilnem trenutku postaviti ne zase, ampak za druge, za svoj narod in pri tem vas je vodila nesebična skrb za vse nas. To je izjemno in – roko na srce – tudi dokaj redko ravnanje v današnji družbi. Nikoli namreč ne smemo pozabiti, da je bila Republika Slovenija oblikovana na tistih vrednotah, ki so nas združevale in povezovale in ne ločevale.«
Ministrica za obrambo Andreja Katič je izrazila obžalovanje, da na slovesnosti niso bili prisotni vsi, ki so delovali v MSNZ kot prelomnem dogajanju v procesu osamosvajanja Slovenije. S pogledom v zgodovino je izpostavila pomen sodelovanja in enotnosti danes in poudarila, da smo vsi skupaj odgovorni za nadaljnji razvoj države. Poudarila je, da je bil uspeh MSNZ skupinsko delo, saj so posamezniki v okviru MSNZ skupaj dosegli izjemne uspehe. Udeležence je pozvala k sodelovanju, hkrati pa izrazila upanje, da bosta imeli Slovenska vojska in Policija primerno mesto v družbi.

Bojan Lunežnik, predstavnik »modre linije« MSNZ je dejal, da je bilo o MSNZ veliko napisanega ter da je danes jasen pomen in uspeh nalog, ki so bile takrat opravljene. Je pa izrazil tudi osebno obžalovanje, da znotraj takrat tako homogene in uspešne organizacije v zadnjih letih prihaja do nasprotovanj o pomenu in vlogi posameznikov.
Od nekdanjih pripadnikov MSNZ iz PVD Sever za Primorsko in Notranjsko, OO Notranjska so se slovesnosti udeležili Hebar Marjan, Požar Ivan, Kovač Franc, Lukman Radovan, Čuček Tomaž in Otoničar Vojko.

 

Pripravil: Vojko Otoničar, Sekretar PVD Sever za Primorsko in Notranjsko
Foto: Bojan Kopač