Aktivnosti

1. december, dan Združenja Sever

V Novi Gorici je je bila 30. novembra osrednja slovesnost ob obeleževanju spomina na 1. december 1989, dan ko je Slovenija Beogradu poslala jasno in nedvoumno sporočilo » Slovenija bo na svojem območju sama poskrbela za red in mir in storila vse, da prepreči najavljen miting«. Miting bi lahko imel za Slovenijo usodne posledice, od uvajanja izrednih razmer do zaustavljanja procesov demokratizacije v družbi.

Dejstvo, ki pritrjuje tezi o morebitnih posledicah za Slovenijo se kaže v takratnem centralističnem ravnanju zveznih oblasti z Miloševičem na čelu, ko so mitingarji s tako imenovano »jogurtno revolucijo« zrušili vodstva Avtonomnih pokrajin Vojvodine in Kosova ter Republike Črne Gore. Po utečenem scenariju bi rušili tudi slovensko vodstvo.

Strokovnemu vodstvu takratnega RSNZ, miličnikom, ONZ in političnemu vodstvu ter prebivalcem gre zasluga, da do mitinga ni prišlo.

Kako pomembno vlogo je odigrala takratna Milica in ONZ je nam, takratnim udeležencem, jasno. V zadnjem času pa se pojavljajo »strankarski« zgodovinarji«, ki skušajo na vse načine negirati pomen Akcije Sever. Kljub dokumentom in dejstvom prikazujejo takratne razmere, kot da se je proces demokratizacije v Sloveniji začel s prihodom njihovih pokroviteljev na oblast.

V akciji Sever je 1. decembra sodelovalo 6472 miličnikov, rezervnih miličnikov in drugih delavcev ONZ.

Na slovesnosti v Novi Gorici je prisotne pozdravil g. Matej Arčon, župan mestne Občine Nova Gorica. V imenu Združenja Sever je prisotne nagovoril podpredsednik Združenja g. Alojz Klančišar, slavnostni govornik pa je bil g. Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve.

Najzaslužnejšim članom društev so bile podeljene plakete Združenja, ki sta jih podelila predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas in generalni sekretar Anton Pozvek.

Kulturni program je vodila in povezovala Tina Velikonja. Program so oblikovali; Orkester slovenske policije, Moški pevski zbor Provox s sopranistko Polono Kante Pavlin, solist Aleks Pavlin in pevska skupina Vogrinke.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki Policije na čelu z mag. Tatjano Bobnar v.d. generalne direktorice, direktorji policijskih uprav s sodelavci, predstavniki stanovskih organizacij in   policijske veteranke in veterani društev Sever iz celotne Slovenije, predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij članic KoDVOS.

Pred slovesnostjo je minister za notranje zadeve g. Boštjan Poklukar, sprejel svojce padlih miličnikov in ranjene miličnike v osamosvojitveni vojni.

Tekst: Vojko Otoničar
Fotografije: Vid Šibelja