Aktivnosti

Pohod k spomeniku nastanka primorske himne “Vstajenje Primorske”

V nedeljo, 15. 9. 2024 smo se veterani PVD SEVER za Primorsko in Notranjsko, na povabilo Združenja borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava ob 80. obletnici rojstva primorske himne udeležili pohoda na Križno goro na Colom. Zaključek pohoda in slovesnost je potekala pri spomeniku postavljenemu v spomin na mestu, kjer je bila leta 1944 napisana himna Primorcev: Vstajenje Primorske.

O nastanku primorske himne

Partizan Lev Svetek-Zorin je v začetku februarja 1944 nočil v bližnji domačiji. Partizanska kurirska javka je bila tam. Sam Svetek pravi: “S tovarišem Tomažem sva na dolgem potovanju iz Gorskega kotorja na sedež  IX. Korpusa  NOV in POJ prišla ponoči od 6. na 7. Februar 1944”;  v zaselek Križna gora nad Vipavsko dolino. Sedmi dan februarja, po nočnem počitku v toplem križnogorskem domu, se je Zorin  v čistem zimskem dnevu povzpel na bližnji  vrh, da bi se razgledal. Proti jugu je bila pod njim razgrnjena Vipavska dolina, tja čez Kras se je kot slutnja vsega lepega in čistega bleščalo naše morje. Od lepote in navdušenja mu je prekipelo srce… “In že se mi v spomin na čudovite primorske ljudi, ob pogledu na prelepo primorsko zemljo prično skoraj sami oblikovati verzi, ki govore o ponižanju in trpljenju primorskega ljudstva, o brezmejnem hrepenenju  po svobodi.”

In rodila se je PESEM!

Osemdeset let bo od takrat…

Že zvečer istega dne v kurirski javki – na križnogorski domačiji – Zorin pesem prvič javno prebere. “Komaj končam, zajame zamaknjene poslušalce takšno navdušenje, kakor ga morda nisem doživel na nobenem poznejšem mitingu na vsej dolgi turneji po Primorski. Videti je bilo da so Vstajenje Primorske sprejeli preprosti vaščani in partizani za svojo in jo zaklenili globoko v srce”.

Na pomlad 1944 je bilo Vstajenje Primorske objavljeno v partizanskem Primorskem dnevniku.

Skladatelj Rado Simoniti je pesem po vojni uglasbil. Prvič so jo uradno zapeli 8. Septembra 1968 ob 25. Obletnici primorske vstaje v Novi Gorici.

Takrat je iz grl več kot petsto pevcev Vstajenje Primorske  grmelo in odmevalo v tedanji prostor ob meji  in v tisti čas.

In znova in znova vzplamteva še v današnji in nam sveti prihodnji čas.

Slovesnost ob spomeniku  so popestrili: Pozdravni nagovor- Božo Novak, predsednik ZB NOB Ajdovščina- Vipava; pevka solistka: Mikol Vidmar Kovšca;  pevski zbor:  oktet CASTRUM, praporščaki primorskih ZB NOB in veteranskih društev ter  spominska partizanska enota Franc Rozman Stane.

Tekst: Franko Zadnik Foto: Franko Zadnik, Štef Domjan