Aktivnosti

Kolesarski maraton Policijskega veteranskega Društva Sever za Primorsko in Notranjsko

Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko, je dne 6. 6. 2024, v skladu s svojim programom dela za leto 2024, izvedlo kolesarski maraton. Maraton je potekal na trasi med Divačo in Komnom, s poudarkom na spominskih obeležjih društva. Aktivnosti so se udeležili Marjan Pelko, Milan Brumen, Robert Živec, Jožef Muhič in Aleksander Nardin.

Udeleženci so se zbrali v Divači, ob 8.30 pred glavnim obeležjem društva.

I. Počastitev spominskega obeležja “Dan prej”

Spominsko obeležje je postavljeno na sprožen prvi strel, ki ga je dne 26. 6. 2024 ob 14.30 sprožil oficir JLA, proti demonstrantom oz. slovenskim osamosvojitvenim procesom.

II. Počastitev spominskega obeležja v vasi Merče

Spominsko obeležje je bilo postavljeno v spomin na dogodek, ki se je zgodil 29. junija 1991. Policisti nekdanje sežanske občine so v zasedi počakali na vojake jugoslovanske armade, ki so hiteli na pomoč kolegom na mejnem prehodu Fernetiči. Na tem mestu so miličniki blokirali konvoj JLA in po nekaj napetih trenutkih, ter pogajanjih, razorožili ter aretirali 32 vojakov JLA. Ob izvedbi akcije so jim pomagali tudi vaščani Merč.

III. Počastitev obeležja v spominskem parku v Sežani

Spominsko obeležje je postavljeno v spomin občanom, miličnikom in pripadnikom TO, ki so sodelovali v aktivnostih osamosvojitvene vojne in osvoboditve mejnega prehoda Fernetiči.

IV. Počastitev obeležja na železniški postaji v Sežani

Spominsko obeležje nas spominja na akcijo miličnikov PMM Sežana in pripadnikov TO, ki so dne 2. 7. 1991, v skrbno načrtovani akciji, zasegli bojno oklepno vozilo JLA. Z akcijo so prisilili pripadnike JLA in zvezne milice k umiku in zapustitvi železniškega mejnega prehoda.

V. Počastitev spominskega obeležja na bivšemu mejnemu prehodu Gorjansko

Spominsko obeležje je postavljeno v spomin na osamosvojitvene aktivnosti miličnikov, pripadnikov TO in občanov na območju občine Komen.

Med maratonom so udeleženci obiskali tudi člana društva in praporščaka g. Ignaca Hribarja na njegovem domu v Tubljah pri Komnu. Hribar je bil aktivno udeležen v osamosvojitvenih aktivnostih in pogajanjih na območju mejnega prehoda Gorjansko. V prijetnem pogovoru so se spomnili zgodovinskih dogodkov in izmenjali vtise na tiste čase.

Maraton smo zaključili v Komnu, ker so udeleženci po 70 km, ob malici v prijetnem vzdušju izmenjali vtise kolesarskega maratona. Soglasno so oblikovali predlog, da so tovrstni dogodki potrebni v spomin na zgodovinske osamosvojitvene aktivnosti in negovanje poslanstva društva.

Članek napisal in prispeval fotografije:
Aleksander Nardin